Regler för fyrverkerier

Användandet av så kallade pyrotekniska varor regleras både i nationella lagar och i lokala bestämmelser för Växjö kommun. Viktigast att tänka på är att ingen under 18 år får använda fyrverkerier och att de bara får skjutas under utsatt tidsperiod på nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton.

Regler som gäller i Sverige

Åldersgränsen för att köpa, inneha och använda fyrverkerier är 18 år. Åldersgränsen infördes för att minska risken för skador i samband med fyrverkerier eftersom minderåriga ofta är inblandade i den här typen av olyckor.

Under de senaste åren har de skett en del förändringar i lagstiftningen kring hantering av fyrverkerier. Idag krävs utbildning och tillstånd från räddningstjänsten för att få hantera vissa typer av fyrverkeriartiklar. Exempel på artiklar som kräver tillstånd är så kallade smällare, det vill säga fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt. Från och med 1 juni 2019 krävs även tillstånd för hantering av raketer med styrpinne.

Det krävs inget tillstånd för tomtebloss, partypoppers, isfacklor och liknande som är avsedda att användas inomhus.

Transportsstyrelsen har information på sin webbplats kring vad som gäller för så kallade svävande lyktor. Länk till annan webbplats.

Växjö kommuns lokala ordningsregler

Det är förbjudet att utan polismyndighetens tillstånd använda fyrverkeri och andra pyrotekniska varor inom den så kallade rutnätsstaden i Växjö centrum. Se avgränsat område i karta under rubriken Relaterade dokument på denna sida.

I Växjö kommun är användning av pyrotekniska varor enbart tillåtna från klockan 18.00 på nyårsaftons dag till klockan 03.00 på nyårsnatten. (Samma tider gäller för påskafton och valborgsmässoafton). Under övriga tider på året krävs tillstånd av polisen.

Det är alltid förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 200 meter från centrallasarettet i Växjö. Om du upptäcker någon som bryter mot reglerna kring hantering av fyrverkerier, kontakta polisen på telefon 114 14.

Växjö kommun anordnar inget firande med fyrverkerier vid något tillfälle under året.

Senast uppdaterad: 5 juli 2024