Idéerna växer på Långsryds gård

Vägen till Långsryds gård, strax utanför Lammhult, tar dig genom ett vackert småländskt landskap. Här ryms inte bara familjen Håkanssons hem utan även en gäststuga, en gårdsbutik, möteslokaler och förstås den stora ladugården med både får och höns.

På Långsryds gård driver Anna och Nicke en verksamhet som vuxit sig allt större under åren. Från början var det fåren och deras gäststuga som de hyr ut cirka 20 veckor per år som de satsade på. Men allt eftersom ville de ha möjligheten att sälja fårskinn, kött och chark från den egna produktionen. Då växte idén om en egen gårdsbutik fram.

- Först tänkte vi att vi bara skulle ha butiken, men sen ville folk fika, så då gjorde vi även ett mötesrum. Sedan kom bredbandet och det har varit en starkt bidragande orsak till att vi nu kan ha möten och konferenser på ett fungerande sätt. Vi vill vara platsen för de små arbetsgrupperna som vill vara själva och enskilt. Det blir en lugn miljö och ett annat sätt att samtala på när de tar en promenad ner till sjön. Sådant som annars kanske hade missats i en traditionell mötesform, säger Anna.

Gårdsbutiken har vuxit till att inte bara erbjuda de egna produkterna utan även lokalt hantverk och andra matprodukter med mera.

- Är man så här liten så måste man ha många ben att stå på. Ständigt kommer det nya idéer med hur vi kan använda de ytor vi har för nya upplevelser, vi har flera roliga saker på gång framåt! Vi har precis gjort två ställplatser för husbilar på vår andra gård och med appen Eremit hittar våra gäster dit. De som ställer sig där besöker förstås oss och köper med sig fika och kött som de sedan grillar på kvällen. Vi känner fortfarande in vad vi tycker är roligast och hållbart för oss att satsa på. Vi är inget café till exempel. Jag vill känna att jag kan baka vad jag vill och om jag vill. Det finns ibland bara en sorts kaka att välja på och det är självservering som gäller. Många uppskattar att det är just så; att slippa välja kaka, skrattar hon.

Under pandemin har Långsryd haft ungefär lika många besökare till butiken men bokningar på stugan mattades av förra sommaren. Nu är bokningarna ikapp på stugan och de märker även av en ökning av svenska gäster. Med pandemin kom också omställningen för evenemanget MAT som varje höst arrangerats på stortorget i Växjö. Förra året ställdes det om till att du fick besöka utställarna istället.

- Det slog väldigt väl ut hos oss och vi hade många nya besökare. I år ska det fortsätta på liknande vis och det är något vi välkomnar, att decentralisera de stora evenemangen ut i kommunen. Vi brukar säga att det är vi som bor i centrum! Vi har en bredd av besökare, de kommer lika mycket från Värnamo och Sävsjö kommun. Våra boende gäster har nära till många större attraktioner som High Chaparral, Astrid Lindgrens Värld, Eksjö, Växjö, Jönköping och två timmar ut till havet. Sedan är det ju konstigt att det alltid är längre ut för stadsbor att besöka oss än för oss att resa in till stan, skämtar Anna.

Långsryds utmaningar liknar Villa Gransholms, det är svårt att synas bland de större aktörerna i kommunen och de välkomnar möjligheten att hjälpas åt att lyftas fram av andra, såväl kommunen som övriga näringslivet. Anna spår dock om en vändande trend när det gäller landsbygden:

- Jag tror att orterna på landsbygden kommer att växa, husen ute på landet börjar fyllas upp med permanentboende. Hus och gårdar säljs fort här. Bredbandet är verkligen värdefullt, många har flyttat hit från övriga Sverige och kan arbeta med vad de vill på distans. Jag som har varit med om den förra svängen när mjölkbönder avvecklade och det blev folktomt i bygden nu får glädjen att uppleva när det svänger om!

Anna och Nicke har följt sin dröm med egen verksamhet hemma. Här kommer några av deras tankar och tips till dig som vill göra något liknande:

  • Låt det få ta tid, skynda långsamt och våga fråga andra vad som funkar för dem.
  • Ta hjälp av kommunen! Vi har bland annat fått hjälpt kring livsmedelsfrågor.
  • Det är mycket arbete runt om med bokföring och beställningar som man inte tänker på, sånt tar upp mycket tid.
  • Var inte rädd för att starta upp något som någon annan redan gör, det blir aldrig likadant ändå. Se varandra som kollegor! Vi gläds åt att det finns café nästgårds och på så vis hjälps vi åt att locka besökare till varandra.
  • Du behöver vara social. Vi tycker att det är härligt att träffa nya människor och vänner utan att lämna gården.
  • Begränsa dig så att du inte brinner upp, det är så lätt att hoppa på alla roliga idéer man får. Se till att planera in ledig tid. Det här har blivit vår livsstil och vi kan nu välja att gå ut och jaga en måndag efter en helg med öppet eller andra projekt.

Om Långsryds Gård

Här bor familjen Håkansson som består av Anna och Nicke med dottern Majken, de två äldre barnen Elias och Emmy är utflugna men hittas ofta på Långsryd. Gården har också får, höns, ett par taxar och katter. Nicke arbetar till vardags som murare. Anna är från början sjuksköterska men satsar nästan helt på gården från och med sommaren 2021.

I sin verksamhet nyttjar de gärna hela gården. Här är närheten till naturen i fokus med lugnet och tid att umgås med varann, något de vill dela med sig av till sina besökare.

Vill du också satsa på din dröm?

Växjö kommun har tillgänglig mark för verksamheter. I vårt mark- och lokalregister Länk till annan webbplats. hittar du tomter som är till salu, både från Växjö kommun och privata fastighetsägare.

Vill du ha tips om praktiska moment innan du startar ditt företag eller vill du diskutera olika möjligheter kontakta Växjö kommun Länk till annan webbplats..

Senast uppdaterad: 24 juli 2024