"Driva eget på landsbygden kräver ett engagemang"
För att människor ska kunna bo och verka i tätorterna och landsbygden är en livsmedelsbutik av stor betydelse. Vi har besökt lanthandlarna i Tolg, Åryd och Kalvsvik för att få en inblick i hur det är att driva en verksamhet i byn samtidigt som staden fortsätter växa.
I början av 2000-talet var det flera lanthandlare som stängde ner på grund av konkurrensen från städerna. Nu finns flera nya möjligheter med digitala lösningar. Fler väljer även att återvända till tätorterna och landsbygden i takt med att de digitala möjligheterna ökar. Lanthandlarna i Tolg, Åryd och Kalvsvik är alla överens om att det är en utmaning att driva en butik på landsbygden men de ser också alla de möjligheter det för med sig.
- Jag har drivit olika typer av verksamheter under åren och just i Åryd har jag varit i flera år. Visst är det mycket jobb att vara egen företagare och att vara det på landsbygden har sina utmaningar. Men just vår lilla butik är något jag brinner för då människorna, byn, atmosfären och gemenskapen är fantastisk här, säger Desiree Gustavsson, som driver affären tillsammans med Sara Nord.
Affären i Åryd har drivits i flera år under olika ägarskap. Desiree och Sara tog över affären 2017 och de har sedan dess utvecklat både servicen och möjligheterna för kunderna. Förutom att kunderna kan hyra släpkärra och kanoter så erbjuder de även hemkörning av varor. De har paketutlämning, är ombud för Svenska spel och apoteket samt importörer av växter. De arbetar även mycket med presentartiklar både till företag och privatpersoner.
Sara Nord är butikschef och ser utvecklingen på nära håll:
- Detta pandemi-år har varit ett bra år för oss då vi har kunnat hjälpa till och stötta de som inte har kunnat ta sig fysiskt till affären och handla. Vi ser att vi behövs och är viktiga för de som bor i Åryd. Men att driva eget på landsbygden kräver ett engagemang från alla i byn och ofta behöver vi tänka utanför boxen för att det ska gå runt. Vi är tacksamma för att skolan och förskolorna finns här och handlar hos oss. Även fotbollsföreningen är en viktig spelare för affären, säger Sara.
Service sedan 1947
Tolg, byn med 600 invånare som ligger tre mil norr om Växjö. De är kända för att ha ett aktivt föreningsliv och bybor som är engagerade i bygdens utveckling. Vi träffar Pär och Marie Renevall som har drivit butiken i Tolg de senaste 12 åren.
- Jag är musiker i grunden och har tillbringat mycket av min tid på turnéer. Att ta över affären var som att komma hem, att landa. Det är en livsstil, att driva eget och det krävs en vilja och engagemang för att lyckas, säger Pär.
Marie instämmer.
- Även om vi har ökat 10 procent i omsättning varje år sedan vi tog över för tolv år sedan så är det inte direkt någon vinstdrivande verksamhet. Men vi klarar oss och vi trivs här. Det är här byns boende samlas. Vi är en servicebutik som både agerar ombud för apoteket och Systembolaget samt paketutlämning från både Bring och DHL.
Framför affären i Tolg har Pär och Marie två färgglada grönsaksstånd som är fyllda med allt från morötter, tomater, jordgubbar, meloner, körsbär och citroner.
- Våra frukter och grönsaker är något vi blivit kända för, säger Pär och skrattar. Förra sommaren kom det några Växjöbor hit som fått höra att vi hade svenska jordgubbar när alla andra hade sålt slut. De som handlar här litar på oss att vi har det dem behöver och det är därför det går så bra. Vi är en familjenära butik och en del av bygden. Vi behövs för att Tolg ska vara en attraktiv plats att bo och verka i.
Digitaliseringen skapar möjligheter
Under åren 2018 och 2019 började digitaliseringen av dagligvaruhandeln slå igenom. De stora kedjorna satsade på självscanning och självutcheckningskassor och ungefär samtidigt dök de första helt obemannade småbutikerna upp. I Kalvsvik, 2 mil utanför Växjö, har mataffären utvecklat ett system där man kan handla på tider när butiken är obemannad.
- Affären i Kalvsvik är ett kooperativ vilket betyder att det drivs av ideella krafter. Alla är varmt välkomna att handla i affären men för att kunna handla utanför affärens öppettider krävs det att du är medlem, berättar Vicki Wenander, ordförande i Träffpunkt Kalvsvik och vd i Kalvsviks lanthandel. Alla är förstås också välkomna att bli medlemmar i föreningen. Ju fler medlemmar vi är, desto starkare blir affärsverksamheten.
Träffpunkt Kalvsvik är en ekonomisk förening som syftar till att främja medlemmarnas intressen på orten och på så sätt hjälpa till att bibehålla en levande landsbygd. Träffpunkt Kalvsvik bildade år 2009 Affären i Kalvsvik AB som driver lanthandelsverksamheten.
- Det finns en stark vilja i bygden att hålla igång lokalsamhället och det tror jag är en av anledningarna till att fler flyttar hit. Jag är uppvuxen i Kalvsvik och det är kul att se denna vilja leder till positiva utveckling. Tillsammans hjälps vi alla åt att få landsbygden att växa och utvecklas, säger Vicki.
Hon fortsätter.
- Just nu kämpar jag för att vi ska kunna få paketleveranser till affären även när den är obemannad. Vi är drivna, innovativa och kreativa men ibland behöver vi hjälp att driva vissa frågor och här hoppas jag kunna få lite hjälp av kommunen på något sätt, så det ska jag ta tag i nu, avslutar Vicki.
Vill du också satsa på din dröm?
Växjö kommun har tillgänglig mark för verksamheter. I vårt mark- och lokalregister Länk till annan webbplats. hittar du tomter som är till salu, både från Växjö kommun och privata fastighetsägare.
Vill du ha tips om praktiska moment innan du startar ditt företag eller vill du diskutera olika möjligheter kontakta gärna Växjö kommun Länk till annan webbplats..