Landsbygdsutveckling

25 procent av kommunens befolkning bor utanför Växjö. Att utveckla landsbygden och göra hela kommunen attraktiv är viktigt både ur demokratisk och tillväxtsynpunkt.

Inför och efter utvecklingsdialoger i Växjö kommuns olika serviceortsområden hittar du information om på denna sida. Det finns ett Direktmöte inbokat, Åryd/Furuby serviceortsområde 9 oktober, läs på sidan om direktmöten

Tyck till om översiktsplanen till och med den 14 oktober

Välkommen på platsbesök den:
1 oktober - Risingegården
2 oktober - Tegnabys bygdegård
3 oktober - Örtagården i Ör

vaxjo.se/oversiktsplan

Utvecklingsdialog i Gemla serviceortsområde 16 oktober

Växjö kommun bjuder in till en utvecklingsdialog i Gemla serviceortsområde som utgår från enkätsvar från dig som bor i Gemla serviceortsområde.

När: onsdag den 16 oktober, klockan 18-20.
Var: Tävelsås bygdegård 1, 335 95 Tävelsås.

Deltagare: Växjö kommuns landsbygdsteam finns på plats, tillsammans med samhällsföreningar från området.

Program:
• Inledning
• Genomgång av svar på utskickad enkät
• Workshop med gruppdiskussion om utvecklingsinsatser
• Fika
• Summering och avslutning

Inbjudan till utvecklingsdialog Gemla. , 406 kB.

Anmäl dig senast den 9 oktober

Välkommen att anmäla dig, senast den 9 oktober för att delta på utvecklingsdialog Gemla serviceortsområde den 16 oktober.
Anmälan till utvecklingsdialog Gemla 16 oktober. Länk till annan webbplats.

Den 7 maj var det en utvecklingsdialog i Rottne serviceortsområde. Tack till er som deltog på mötet!

Minnesanteckningar från mötet , 142 kB.

Bilaga med bilder från de olika grupperna , 955 kB.

Sammanställning av enkätsvar , 2 MB.


Växjö kommun beslutade i november 2023 om att införa ett landsbygdsråd. Den 5 mars 2024 utsågs representanter av kommunstyrelsen. Landsbygdsrådet kan starta sitt arbete i april 2024. Läs mer på vaxjo.se/landsbygdsrad

I Landsbygdsplan för Växjö kommun pekas målbild och strategier för landsbygdens utveckling ut. Avsikten är att samla alla goda krafter i arbetet med att utveckla landsbygden i Växjö kommun. Genomförandet av programmet vilar på dessa tre ben:

  • Kontinuerlig dialog mellan Växjö kommun och representanter för landsbygden.
  • Mötesplatser och nätverk som möjliggör dialog mellan landsbygdens olika representanter, där idéer och goda exempel lyfts fram och sprids.
  • Samarbete mellan olika politikerområden. Det innebär att alla kommunala förvaltningar, bolag, nämnder och styrelser ska ha ett helhetsperspektiv – som även omfattar landsbygdens förutsättningar och potential – i sitt arbete.

Långsiktig och systematisk landsbygdsutveckling

Oavsett var i Växjö du bor ska du ha bra förutsättningar att leva och bo, det är målet med kommunens långsiktiga och systematiska arbete med landsbygdsutveckling. Tillsammans med särskilda satsningar ska Växjö kommun jobba på ett engagerat och framgångsrikt sätt för att hela kommunen ska leva.

I november 2020 antog kommunfullmäktige en ny landsbygdsplan för Växjö kommun. Planen anger den strategiska riktningen för landsbygdsutvecklingen i kommunen och tydliggör prioriterade utvecklingsområden. Dessa är:

  • Boende
  • Kommunikationer och infrastruktur
  • Service
  • Arbete och näringsliv
  • Natur, kultur och rekreation
  • Den trygga platsen
  • Föreningsliv

Inom respektive utvecklingsområden beskrivs insatser som ska säkerställa att hela kommunen är levande och bidra positivt till landsbygdsutvecklingen. Det handlar till exempel om en mängd olika offentliga eller privata tjänster riktade till invånarna och tillgång till förskola och skola med god kvalitet.

Arbetet med planen har gjorts i samverkan med externa aktörer och synpunkter har tagits in från samhällsföreningar utanför Växjö stad. Du kan ta del av landsbygdsplanen i sin helhet under rubriken Relaterade dokument.

Långsiktiga projekt en del av den systematiska landsbygdsutvecklingen

Landsbygdsplan, ny näringslivsplan och hållbarhetsprogram är viktiga delar i det systematiska utvecklingsarbetet. Förutom det jobbar kommunen med långsiktiga projekt, bland annat:

  • Stöd till samhällsföreningar utanför Växjö stad genom bland annat medfinansiering av föreningarnas beviljade ansökningar hos till exempel Länsstyrelsen, Leader Linné och Boverket
  • 86 procent av boende på landsbygden eller i tätort har tillgång till eller närhet till bredband, tack vare en utbyggnad av bredbandsnätet
Senast uppdaterad: 18 september 2024