Ny Växjö-skulptur i centrum byggs med hjälp av gymnasieelever

I sommar kommer en ny, plåtsvetsad, Växjö-skulptur placeras i centrala Växjö i samband med införandet av sommargatan. Skulpturen tas fram med hjälp av gymnasieelever på Kungsmadskolans industritekniska program och Teknikums teknikprogram.

Illustration av Växjö-skulptur

Illustrationsbild

Skulpturen kommer placeras på sommargatan (delar av Liedbergsgatan) i centrala Växjö under sommaren och därefter flyttas runt till andra platser i kommunen. Idén till skulpturen kom från Växjö kommuns samverkanspartner Epic – Innovation & Technology Center, som är ett utbildnings- och forskningscenter som bland annat arbetar för att skapa attraktivitet för teknikutbildningar och tekniska yrken.

Inkludering av gymnasieelever

Samverkan med Epic handlar till stor del om att trygga den långsiktiga kompetensförsörjningen och att hitta projekt, arbetsuppgifter och utmaningar som har stark koppling till elevernas framtida yrkesroller. I processen tog Växjö kommun fram designen för skulpturen, därefter tog lärare och elever på Teknikums teknikprogram fram konstruktionsritningar. I nästa steg kontaktades Industritekniska programmet på Kungsmadskolan där lärare och elever svetsat ihop skulpturen.

- Arbetet och samarbetet ihop med Epic har varit väldigt givande både för oss och för våra gymnasieelever. Det ska bli extra kul att få visa upp resultatet och den tekniska kunskap som finns i vår kommun, hela vägen ner till gymnasienivå, säger Andreas Axelsson, projektledare för sommargatan.

Den färdigställda skulpturen kommer vara 5 meter bred och 1,4 meter hög och ambitionen är att den ska kunna presenteras i samband med invigningen av sommargatan.

Läs mer om konceptet sommargata Länk till annan webbplats.

Om Epic – Innovation & Technology Center

Epic – Innovation & Technology Center är ett utbildnings- och forskningscenter för gymnasieskolan, akademin och regionens näringsliv, på universitetsområdet i Växjö. Verksamheten ägs och drivs av regionens teknikföretag, i nära samverkan med Linnéuniversitetet och Växjö kommun.

Syftet med Epic är att trygga den långsiktiga kompetensförsörjningen för industrins framtida behov samt skapa attraktivitet för teknikutbildningar och tekniska yrken.

Läs mer om Epic på deras webbplats Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 24 april 2024