Boende för seniorer

Bostadsmarknaden kan stundtals kännas som en djungel. Här får du som senior information om vilka boenden som finns och hur du söker dem.

Bo bekvämt i hyresrätt

Att hyra sin bostad har flera fördelar: 

  • När du hyr din bostad får du ett bekvämt och tryggt boende.
  • Din hyresvärd tar hand om exempelvis underhåll, gräsklippning och snöskottning.
  • Du behöver inte fixa kranen som droppar eller ett lås som kärvar. Går kylen eller frysen sönder då ser din hyresvärd till att den byts och du behöver inte lägga någon kontantinsats. Allt för att du ska få en enklare och bekvämare vardag.

Anmäl dig till den kommunala bostadskön Boplats

Ett bra sätt för att få möjlighet att hyra en lägenhet är att ställa sig i den kommunala bostadskön Boplats Växjö. Du samlar köpoäng från dagen du har registrerat dig. Att stå i bostadskön kostar 100 kronor per år. Se det som en investering – desto fler köpoäng, desto större möjlighet att välja precis det bostadsområde och den bostad du önskar då du bestämmer dig för att flytta.

Du kan enkelt registrera dig via boplats.vaxjo.se.

Lägenhet med ökad tillgänglighet

Många lägenheter byggs idag med ökad tillgängligt. Det innebär bland annat att det finns hiss och extra stort svängrum i badrummet. Trösklarna är låga och det finns inga hinder i lägenheten eller i utemiljön. Den här formen av bostad kan sökas av alla, oavsett ålder.

En lägenhet med ökad tillgänglighet kan alla söka.

Seniorboende

Ett seniorboende är en lägenhet med god tillgänglighet och standard anpassad för äldre. Här finns exempelvis hiss, rymligare badrum och breda dörrar med låga trösklar. I närheten finns ofta en gemensamhetslokal och lägenheterna ligger vanligtvis nära service, kollektivtrafik och vårdcentral. Det ingår ingen vård men behöver du stöd och hjälp kan du ansöka om hemtjänst. Seniorboende erbjuds i första hand till dig som fyllt 70 år, men även du som fyllt 55 år kan söka. Om ingen av de sökande är över 55 år erbjuds lägenheten till den i kön som har flest poäng, oavsett ålder.

Seniorboende kan sökas via den kommunala bostadskön Boplats Växjö samt via det privata bostadsbolaget Victoriahem.

Trygghetsboende

Ett trygghetsboende är en lägenhet med god tillgänglighet och standard anpassad för dig som är äldre. Här finns det gemensamma utrymmen och en bovärd. Här ingår ingen vård men behöver du stöd och hjälp kan du ansöka om hemtjänst. Trygghetsboende är för dig som är 70 år eller äldre.
Trygghetsboende kan sökas via den kommunala bostadskön Boplats Växjö samt via de privata bostadsbolagen APP Properties samt Svea Fastigheter.

Senast uppdaterad: 22 april 2024