Estetiska programmet

På estetiska programmet utvecklar du ditt konstnärliga intresse genom att skapa, uppleva och tolka konst och kultur samtidigt som du förbereder dig för högskolestudier. Skoldagen är en blandning av gymnasiegemensamma och estetiska ämnen.

Här lär du dig...

...att använda din egen kreativitet och utveckla ditt konstnärliga uttryck. Du möter olika tekniker, traditioner och stilar inom den inriktning du valt. Du ges möjlighet att utveckla förmågan att kommunicera tankar och idéer med estetiska uttrycksmedel såväl individuellt som i samverkan med andra.

Din skoldag blir varierad med en kombination av gymnasiegemensamma och estetiska ämnen. Du kan välja bland flera olika kurser inom programfördjupningarna och det individuella valet. Det gör att du både kan bredda och fördjupa dina kunskaper inom olika ämnesområden.

Programmet ger dig möjlighet att delta i kulturella aktiviteter i och utanför skolan. Norrtullskolan och Katedralskolan har flera scener och utställningsmöjligheter där du får möta publik. Bild- och formutställningar, dans-, musik- och teaterföreställningar är naturliga delar av utbildningen. Här finns alla möjligheter att skapa en bra grund för fortsatta studier.

Titta gärna på en kort film om det estetiska programmet, den finns som relaterad länk.

Estetiska programmets inriktningar

Efter gymnasiet

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program.

Efter examen från programmet är du förberedd för högskolestudier inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena. Väljer du till kurser inom programfördjupningarna så kan du ytterligare bredda din behörighet för vidare studier. Programmet lämpar sig väl för dig som vill söka vidare till estetiska utbildningar på folkhögskolor eller andra konstnärliga högskolor som Konstfack, Danshögskolan, Musikhögskolan eller Teaterhögskolan.

Estetiska programmets inriktningar

Dans

Inriktningen dans är en av fyra inriktingar som erbjuds på Katedralskolan i Växjö.

Tyngdpunkten inom inriktning dans ligger på de tre dansformerna jazz, modern dans och klassisk balett. Här får du möjlighet att utveckla din teknik och dina talanger inom de olika dansformerna. Du får också en god grundkunskap om din kropp som uttrycksmedel.

Söker du Estetiska programmet med inriktning dans blir du inbjuden till en dansworkshop där du träffar danslärarna, danseleverna i årskurs 1-3 och dina nya klasskompisar.

Bild och formgivning

Inom inriktningen Bild- och formgivning arbetar du undersökande och experimentellt med material, tekniker, färg och form. Du arbetar med teckning, måleri, grafik, foto, digitala tekniker och glas och keramik. Du lär dig mer om konstens funktion i samhället och utvecklar ditt personliga bildspråk.

Estetik och media

Genom att kombinera teori med olika praktiska projekt utvecklar du din kreativitet och din förmåga att uttrycka dig i text, bild, grafisk design, foto och film. Tillsammans med andra får du uppleva konkreta och spännande uppdrag och projekt, även i miljöer utanför skolan. Du har inflytande över din utbildning och får möjlighet att fördjupa dina kunskaper, färdigheter och ditt personliga uttryck inom ett eller flera medieområden. Vi betonar vikten av kunskap genom upplevelser och möten med inspirerande människor. Genom att tillämpa teoretiska kunskaper i praktiken lär du dig att se samband och vidgar dina perspektiv. Samverkan och eget ansvar är självklara inslag i utbildningen. För att underlätta dina studier har du under dina tre gymnasieår tillgång till ett eget digitalt verktyg.

Mode/design

Profilen Mode/design erbjuds inte inför läsåret 2022/2023.
Mode/design är en profilering av inriktningen Bild och formgivning som är en av fyra inriktingar som erbjuds på Katedralskolan i Växjö.

Här arbetar du undersökande och experimentellt med material, tekniker, färg och form. Du får kunskaper om design, färger, material, mönsterkonstruktion och olika textila tekniker – allt för att du ska kunna förverkliga dina idéer!

Musik

Välkommen till en högskoleförberedande utbildning där ditt intresse för musik kombineras med gymnasiegemensamma ämnen! Detta är utbildningen för dig som vill fördjupa dig inom musiken och som kanske siktar på att bli musiklärare, musiker, musikalartist, musikproducent eller något annat inom musik. Detta är också utbildningen för dig som vill utvecklas inom musiken men som inte riktigt vet vad du vill göra efter gymnasiet. Estetiska programmet är en högskoleförberedande utbildning.

Vi erbjuder dig en bred musikalisk grund genom ämnen som ensemble, gehörs- och musiklära samt rytmik . Du har dock stor möjlighet att vara med och forma denna grund själv genom vårt stora utbud av valbara kurser, exempelvis musikproduktion, estetisk kommunikation (musikal), extra instrument. Du har individuella lektioner på ditt instrument/ sång, men du spelar också i många olika konstellationer och får utforska olika musikstilar tillsammans med andra. Du är med i vår konsertverksamhet och får framträda på olika scener och får på så sätt omsätta ditt lärande i praktiken. Att utveckla ditt eget uttryck, din kreativitet och ditt skapande är centralt. Alla lärare som du möter här är välutbildade, behöriga och har stor erfarenhet.

I årskurs 2 och 3 genomför eleverna Katedralskolans stora musikalproduktioner och söker då till de olika rollerna - via audition. I länken längst ner på sidan kan du se en film om Katedrals musikprofil.

Katedralskolans estetiska program har under de senaste åren satt upp stora musikalproduktioner:

  • West Side Story (2019)
  • Bröderna Lejonhjärta (2018)
  • The Wiz (2017)
  • Aida (2016)
  • Pippin (2015)
  • Legally Blonde (2014)
  • Hairspray (2013)
  • High School Musical (2012)
  • Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat (2011)
  • Storstadsdjungeln (2010)

Teater

Att spela teater är att tillsammans med andra berätta något för en publik. Med hjälp av kroppsspråk och röst förmedlar du innehållet i en text. Du får bland annat jobba med dikter, improvisationer och scener ur pjäser. I de större sceniska produktionerna får du dessutom arbeta med ljus, regi, kostym, smink och scenografi.

Hani Arrabi tog studenten från Katedral och ES-programmet sommaren 2013. Under sommaren 2014 spelade Hani med i folklustspelet "Charmörer på vift" på Krusenstiernska teatern i Kalmar tillsammans med bland andra Robert Gustavsson och Allan Svensson.

Kontakter

Senast uppdaterad: 2 mars 2022