Estetiska programmet

Här utvecklar du ditt konstnärliga intresse genom att skapa, uppleva och tolka konst och kultur samtidigt som du förbereder dig för högskole-studier. Skoldagen är en blandning av gymnasiegemensamma och estetiska ämnen. Du deltar i kulturella aktiviteter, både i skolan och utanför. Ditt eget skapande är centralt och du får chans att visa vad du kan inför publik.

Här lär du dig...


Du kan välja bland flera olika kurser inom ramen för programfördjupningarna och det individuella valet. Det gör att du både kan bredda och fördjupa dina kunskaper inom olika ämnesområden. Norrtullskolan och Katedralskolan har flera scener och utställningsmöjligheter där du får möta publik. Filmer och radiosändningar sänds i våra digitala kanaler. Medieproduktioner, bild-och formutställningar, modeshower, dans-, musik-och teaterföreställningar är naturliga delar av utbildningen. Vi har förmånliga samarbeten med professionella aktörer som Regionteatern, Musik i Syd, Växjö Teaterförening, Dans i sydost, Växjö Konsthall och S:t Sigfrids folkhögskola.

Estetiska programmets inriktningar

Efter gymnasiet

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet är du väl förberedd för högskolestudier inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena. Väljer du till kurser inom programfördjupningarna så kan du ytterligare bredda din behörighet för vidare studier. Programmet passar bra för dig som vill söka vidare till medieutbildningar eller konstnärliga utbildningar på folkhögskolor eller högskolor som Konstfack, Dans-och Cirkushögskolan, Musikhögskolan eller Teaterhögskolan.

Estetiska programmets inriktningar

Dans

Du utvecklar och breddar dina kunskaper i jazzdans, modern/nutida dans och balett. Tillsammans i gruppen utforskar du och skapar egna koreografier till dig själv och andra. Du får också möjlighet att fördjupa ditt skapande och din kreativitet genom att koreografera och medverka i större och mindre sceniska produktioner. Genom samarbetet med Regionteatern Blekinge Kronoberg möter du under din utbildning professionella koreografer och dansare i olika workshops.

Bild och formgivning

Du får arbeta undersökande och experimentellt med färg och form utifrån konstnärliga tekniker och material. Du arbetar med teckning, måleri, foto, digitala tekniker och glas och keramik. Du lär dig mer om konstens funktion i samhället och utvecklar ditt personliga bildspråk.

Estetik och media

Genom att kombinera teori med olika praktiska projekt utvecklar du din kreativitet och din förmåga att uttrycka dig i text, bild, grafisk design, foto och film. Tillsammans med andra får du uppleva konkreta och spännande uppdrag och projekt, även i miljöer utanför skolan.
Du har inflytande över din utbildning och får möjlighet att fördjupa dina kunskaper, färdigheter och ditt personliga uttryck inom ett eller flera medieområden.

Musik

Att få utveckla ett musikaliskt uttryck, din kreativitet och ditt skapande är centralt inom vår utbildning. Detta sker bland annat genom ämnen som ensemble, kör, rytmik samt gehörs-och musiklära. Du har stora möjligheter att påverka din utbildning genom vårt breda utbud av valbara kurser som exempelvis musikproduktion och extra instrument. Du är med på många olika konserter, får framträda på olika scener och på så sätt omsätts ditt lärande i praktiken.

Färdighetsprovet till ES musik år 2024 är 3/4 på Norrtull. Du som har sökt ES med inriktning musik i första eller andra hand kommer under mars månad få ut information inför proven. Har du frågor kan du vända dig till hanna.wahlin@vaxjo.se

Teater

Att arbeta med teater innebär att som skådespelare förmedla en berättelse till en publik. Du får bland annat arbeta med olika typer av texter, improvisationer, skådespelartekniker och pjäser. Under dina tre år utvecklar du även kunskaper kring regi och dramaturgi samt får skriva egen dramatik. Du utvecklar även färdigheter i att med kroppen och rösten förmedla en scenisk karaktär på scenen. Inom utbildningen får du dessutom arbeta med ljusdesign, kostym, smink och scenografi regelbundet.

Följande kurser ligger som skolans val på teaterinriktningen:

Fysisk teater (100p)

Scenografi, mask och kostym (100p)

Sceniskt karaktärsarbete - text (100p)

Kontakter

 • Katedralskolan

  Reception

  0470-417 38

  katedralskolan@vaxjo.se

  Besöksadress

  Besöksadress

  Samuel Ödmanns väg 1, Växjö

  Postadress

  Postadress

  Växjö kommun

  Katedralskolan

  Samuel Ödmanns väg 1

  352 39 Växjö

Senast uppdaterad: 1 februari 2024